يادگيري موسيقي و نواختن يک ساز، همانطور که احتمالاً انتظار هم مي رود، آسان نيست. براي اينکه در نواختن سازي به تسلط نسبي برسيد، بايد به فاکتورهاي زيادي دقت کنيد. اينکه شما به چه سازي علاقه داريد بسيار مهم است، همچنين بايد مشخص کنيد که چه مقدار ميخواهيد براي خريد ساز مورد علاقه تان هزينه کنيد. پس ابتدا از قيمت هاي موجود آگاهي کامل پيدا کنيد به عنوان مثال اگر به سنتور علاقه داريد قبل از خريد سنتور بودجه موردنظرتان را تهيه کنيد. سايتهاي زيادي مانند ساز24 امروزه قيمت هاي آپديت سنتور و ساير انواع سازها را ارائه مي دهند. بعد از اين مرحله بايد بدانيد که لازم است زماني را نيز صرف يادگيري سازتان کنيد و با انگيزه، اراده و صبوري در اين مسير قدم برداريد و البته تمرين مستمر و بسيار داشته باشيد! اما اين راه با تمام سختي هايش، رهروان بسياري هم دارد. ولي چرا؟ براي اينکه هيچ حسي بهتر از اين نيست که بتوانيد يک قطعه گوش نواز موسيقي را به نحو احسن اجرا کنيد، يا اينکه همراه دوستانتان به گروه نوازي بپردازيد و يا با سبک و سليقه خودتان آهنگسازي کنيد! حقيقت اين است که موسيقي زندگي ما انسان ها را زيبا و جذاب تر مي کند و در مواقع مختلف، باعث ايجاد حس آرامش يا هيجان در فرد مي شود. يادگيري يک ساز مي تواند اولين قدم براي رسيدن به اين احساس خوب باشد، به همين دليل است که بسياري از افراد در سنين مختلف علاقه مند به يادگيري سازي بخصوص شده و دوره هاي آموزشي مرتبط با آن ساز را آغاز مي کنند. گاهي از اوقات، افراد در سنين بالاتر با توجه به مشغله هايي که در خانه و محل کار دارند، نگران دشواري هاي فرايند يادگيري هستند. ضمن اشاره به اين مسأله مهم که “هيچ گاه براي يادگيري موسيقي دير نيست”، در ارتباط با اين دغدغه که يادگيري چه سازي مي تواند براي يک بزرگسال آسان تر باشد و زودتر به نتيجه برسد، ابتدا بايد مقدمات ديگري را در نظر گرفت که در نهايت موجب سختي يا آساني يادگيري يک ساز براي فرد مي شوند. در اين زمينه راهنمايي هايي وجود دارد که در ادامه اين مقاله به تشريح آنها خواهيم پرداخت.
انتخاب حساب شده ي ساز مهم است، چرا که اگر با ساز به خوبي ارتباط برقرار نکنيد، احتمالاً انگيزه و رغبت کافي را براي تمرين کردن نخواهيد داشت و طبيعتاً با سرعت کمي پيش خواهيد رفت و يادگيري آن ساز برايتان سخت مي شود! سازي که انتخاب مي کنيد بايد همان سازي باشد که گاه و بي گاه با اشتياق سراغ آن مي رويد و آن را مي نوازيد. پس براي انتخاب ساز مناسب، پيش از آنکه به سخت يا آسان بودن يادگيري آن فکر کنيد، به اين نکات توجه کنيد:
اگر ترجيح مي دهيد نواختن سازي را بلد باشيد که بتوان همراه آن آواز خواند يا آواز خواندن فرد ديگري را همراهي کرد، شايد يادگيري سازهاي کوبه اي مثل درامز يا پرکاشن شما را به مقصودتان نرساند. در مقابل، سازهاي زهي-زخمه اي مثل تار، سه تار و گيتار و يوکلِلي و همچنين سازهاي صفحه کليد دار مثل پيانو و کيبورد انتخاب هاي درستي براي شما هستند. اما اگر نقش داشتن در يک گروه يا ارکستر موسيقي هميشه برايتان فعاليتي جذاب به نظر مي رسيده، گزينه هاي نامحدودي براي شما وجود دارد! انواع سازهاي کوبه اي مثل درامز، پرکاشن، کاخون، تنبک، دف و …، سازهاي باس مثل گيتار باس يا ويولنسل و تقريباً هر نوع ساز ديگري که در آن مهارت پيدا کنيد مي تواند مجوز ورود شما به گروه هاي موسيقي باشد. صرفاً سازي را انتخاب کنيد که با روحيه شما سازگار باشد و خواسته شما را از موسيقي برآورده کند.
براي ما ايراني ها هميشه دوراهي “موسيقي سنتي يا موسيقي غربي” وجود دارد، اما در واقع موسيقي غربي (جهاني) خود شامل چندين زيرمجموعه (سبک کلاسيک و سبک هاي امروزي مثل پاپ، راک، بلوز، جز، متال، کانتري) است. اگر بخواهيد وقت و تلاش خود را منحصراً وقف يک سبک کنيد ، شايد اين مسأله بطور مستقيم در روند انتخاب سازتان تأثير بگذارد. براي مثال اگر ساز ني را انتخاب کرده باشيد، صداي سازتان در موسيقي اصيل ايراني (چه بصورت تک نوازي و چه در گروه نوازي ها) هميشه مورد پذيرش است اما نزديک شدن به سبک هاي غربي با اين ساز آسان نخواهد بود. يا ساز درامز که يک ساز غربي به شمار مي رود، در سبک هاي امروزي مثل پاپ، راک، متال، جز، بلوز… کاربرد دارد، اما با انتخاب آن مشخص کرده ايد که با حيطه موسيقي کلاسيک کاري نداريد! سازي مثل ويولن اين فرصت را به شما مي دهد که در سبک هاي مختلف بنوازيد و بخشي از گروه هاي کوچک و بزرگ موسيقي باشيد، اما در اين صورت مسلماً بايد سختي هاي يادگيري آن را به جان بخريد!
تمام سازهاي ساخته شده و ساخته نشده در جهان، با ايجاد ارتعاش بر يک بستر فيزيکي و در نتيجه آن ايجاد موج هاي صوتي به صدا در مي آيند. معياري که سازهاي مختلف را در دسته بندي هاي مختلف قرار مي دهد، نحوه ارتعاش و خلق امواج صوتي است. در واقع بعضي از سازها با کوبش (بوسيله دست يا ابزار خاص)، بعضي از آنها با دميدن هوا و بعضي با زخمه يا ضربه زدن بر سيم ها به صدا در مي آيند. شما نيز مي بايست بر اساس قابليت ها و محدوديت هايي که در خود مي بينيد، انتخاب کنيد که به کدام نوع از سازها بيشتر علاقه منديد و با آن احساس راحتي داريد. پنج خانواده اصلي سازها عبارتند از:
لازم به ذکر است که بعضي از سازها را با توجه به مکانيزم آنها مي توان در چند دسته بندي جاي داد، براي مثال ساز پيانو، علاوه بر اينکه در خانواده سازهاي کلاويه اي است، به دليل اينکه از برخورد چکش ها بر روي سيم ها به صدا در مي آيد، يک ساز زهي-کوبه اي نيز محسوب مي شود.
با در نظر گرفتن تمامي اين نکات، در نهايت اگر به دنبال سازي هستيد که بتوان در کوتاه ترين زمان ممکن بر آن تسلط نسبي پيدا کرد و به اصطلاح از آن “صداي خوبي در آورد”، توجه شما را به گزينه هاي زير جلب مي کنيم:
بخاطر ظرافت و سبکي ساز و سهولت در نوازندگي، از سازهايي به شمار مي آيد که هنرجو به خوبي با آن ارتباط برقرار مي کند و روند پيشرفت در نوازندگي آن نسبتاً سريع است.
سنتور براي نوازندگي در هر کدام از دستگاه هاي موسيقي ايراني، منحصراً کوک مي شود، بنابراين پيدا کردن نت هاي صحيح بر روي آن آسان است و هم چنين نحوه نواختن آن، يکي از آسان ترين و بي دردسر ترين ها براي دوره آغازين يادگيري ساز است.
يکي از خاص ترين سازهاي کوبه اي است که بخاطر ظرافت و وزن مناسبش، مورد توجه هنرجويان بسياري، خصوصاً بانوان، قرار مي گيرد. در دوره اي نسبتاً کوتاه مي توانيد چندين ريتم و تکنيک مختلف بر روي دف ياد بگيريد.
نواختن پيانو همانقدر که در مقاطع حرفه اي مي تواند پيچيده و سخت باشد، در آغاز يادگيري مي تواند آسان و کم زحمت باشد. چينش نت هاي دوازده گانه (موسيقي غربي) و الگوي تکرار آنها بر روي پيانو، درک خوبي از فواصل، آکوردها و ساير جنبه هاي تئوريک موسيقي به هنرجو مي دهد و خيلي زود مي توان با آن قطعات آسان ولي خوش صدا نواخت.
منبع:آسان ترين ساز براي يادگيري
درباره این سایت