سنتورها در انواع مختلفي توليد ميشوند. سازنده هاي سنتور معمولا نام خود را به عنوان برند سنتور بر روي سنتور درج ميکنند. به عنوان مثال استاد صادقي که از سازنده هاي به نام سنتور در ايران هستند سنتور هاي خود را با برند سنتور صادقي عرضه مي کند. در اين مطلب ميخواهم به برخي از سنتور هاي صادقي اشاره کنم و آنها را از لحاظ ساختمان و مواد به کار رفته در آنها بيشتر مورد بررسي قرار دهم.
سنتور صادقي 12 خرک مينياتور، يکي از مدل هاي کامل ساخته شده توسط کارگاه استاد موسوي است. همانگونه که در عنوان اين سنتور ذکر شده است، تعداد خرک هاي آن از حالت متداول 9 تايي بيشتر است و اين ويژگي باعث مي شود که اين ساز فواصل بيشتري را در گستره صوتي خود پوشش بدهد. تعداد بيشتر نيم پرده ها و ريز پرده هايي که مي توان بر روي اين سنتور داشت، امکان نواختن قطعات متنوعي از دستگاه هاي موسيقي ايراني را فراهم مي آورد و از اين رو، نوازندگي که مي خواهند در موقعيت هاي خاص، محدوده گسترده تري از اصوات موسيقيايي را در اختيار داشته باشند، مي توانند از اين ساز 12 خرک به بهترين نحو بهره ببرند.
صداي سنتور صادقي 12 خرک مينياتور، در تمامي گستره صوتي آن، صدايي يکدست و شفاف است و نکات منفي همچون تقه کردن را ندارد. هم چنين اين ساز اصطلاحاً زير مضراب نرم است و نوازنده را در نوازندگي هاي طولاني خسته نمي کند.
صفحه رويي و زيرين و کلاف هاي اين سنتور از چوب گردوي مرغوب ساخته شده و در سمت راست کلاف، به اقتضاي آنکه گوشي ها در اين سمت قرار مي گيرند، از چوب مقاوم تري استفاده شده است. گوشي ها به راحتي کوک مي شوند و در جريان نوازندگي، به خوبي کوک نگه مي دارند. در ارتباط با جزييات ظاهري و تزييني اين سنتور، مي توان به طرح زيباي مينياتور در وسط صفحه، طرح چهارخط در تمام حاشيه صفحه و طرح هاي گل بر روي کلاف پايين و پيشاني ساز اشاره کرد. هم چنين بر روي صفحه سه گل (حفره صوتي) تعبيه شده است. صنعت و ساختمان ساز، گوياي آن است که طي مراحل ساخت، به جزييات و کيفيت کلي ساز توجه ويژه اي شده است. علاوه بر اينها، وجود پيکاپ به نوازنده اين ساز اجازه مي دهد که صداي آن را به آمپلي فاير انتقال داده و در اجراهاي زنده از صداي بلندتري از اين ساز بهره مند گردد.
ارزيابي سنتور صادقي 12 خرک مينياتور از نظر کارشناسان اين ساز
امروزه ساز سنتور از محبوب ترين سازهاي موسيقي ايراني است که صداي منحصر به فردش را چه به صورت تک نوازي و چه در قالب گروه نوازي ها بسيار مي شنويم. سنتور از بدنه تماماً چوبي، خرک هاي چوبي و سيم هاي في که در دسته هاي چهارتايي از روي خرک ها مي گذرند تشکيل شده است. در بعضي از سنتورها با روش هاي خاص، بر روي بدنه سنتور طرح هاي تزييني ايجاد مي کنند تا ساز از نظر زيبايي بصري نيز دلپذيرتر باشد. از جمله طرح هاي تزييني اجرا شده بر روي سنتورها، طرح چهار خط يا همان خاتم کاري در نوار حاشيه ي صفحه رويي است که در سنتور صادقي چهار خط دو مهر نيز توسط سازنده بر روي ساز اجرا شده است.
براي بدنه اين سنتور (صفحه رويي، کفه، کلاف) از چوب گردوي باکيفيت استفاده شده که اجزاي آن با ظرافت تمام در کنار هم قرار گرفته و به هم چسبانده شده اند و در مرحله پرداخت و رنگرزي چوب نيز، دقت و سليقه بالايي به کار گرفته شده است.
گوشي هاي سنتور صادقي چهار خط دو مهر، از نوع آهن آبکاري اتوماتيک هستند و به خوبي کوک شده و کوک نگه خواهند داشت. سيم هايي که روي ساز بسته شده اند نيز از نوع با کيفيت سيم هاي سنتور هستند. اين مدل نيز مانند همه سنتورهاي صادقي همراه با تمامي تجهيزات ضروري از جمله جعبه، مضراب، آچار، شناسنامه و ضمانت نامه ارائه مي شود.
ارزيابي سنتور موسوي يک مهر ويژه از نظر کارشناسان اين ساز
سنتور ساز خوش صداي موسيقي ايراني است که در دسته بندي سازهاي مختلف، جزو زهي-کوبه اي ها به حساب مي آيد. نوع متداول امروزي سنتور داراي 18 خرک (دو رديف 9 تايي) و 72 سيم است که بصورت دسته هاي چهارتايي از روي خرک ها مي گذرند و روي کلاف چپ و راست سنتور به سيم گيرها و گوشي ها متصل مي شوند. در تزيين ساز سنتور از تکنيک هاي مختلفي استفاده مي شود که هرکدام شکل منحصر به فردي به اين ساز اصيل ايراني مي بخشد.
سنتور صادقي چهار خط معمولي، از سري سازهاي معمولي (غير سفارشي) اين سازنده است که با طرح خاتم کاري چهار خط در تمام حاشيه صفحه، نسبت به ساير مدل ها قابل تشخيص است. جنس کلي ساز (صفحه رويي، کفه، کلاف و خرک ها) از چوب گردو است. سيم هاي زرد استفاده شده بر روي اين سنتور، از نوع سيم هاي درجه يک آلماني “بدرا” است. گوشي ها از نوع آهن آبکاري اتومات هستند و شکل و نظم قرارگيري آنها بر روي کلاف راست، در نگهداري خوب کوک بر روي اين سنتور تأثير مهمي داشته است.
فاصله بين سيم ها در سنتور چهار خط معمولي صادقي به خوبي تنظيم شده است تا اثري از نواقص صوتي در صداي آن وجود نداشته باشد. در بخش زيرين ساز (بر روي کفه) سه برجستگي کوچک تعبيه شده است که ارتفاع ساز را از سطحي که بر روي آن قرار مي گيرد قدري بالاتر مي برد تا حجم صداي ساز مقداري افزايش پيدا کند. در مجموع کيفيت صوتي سنتور صادقي مدل چهار خط معمولي، قابليت کوک نگه داشتن آن، و ساير خصوصيات صنعتي و ساختاري آن، اين ساز زيبا را براي هنرجوياني که قصد آغاز يادگيري موسيقي ايراني را با ساز سنتور دارند، به يک گزينه مناسب و هم چنين مقرون به صرفه تبديل کرده است.
ارزيابي سنتور صادقي چهار خط معمولي از نظر کارشناسان اين ساز
منتظر بخش هاي ديگر اين مطلب باشيد.
منبع مطلب:کلکسيون سنتور
درباره این سایت